Om Ryssland och historiens slut

Världen rämnar. Den går isär, och det finns inget öst eller väst längre. Det enda som återstår är öster och väster om Ryssland.

Syrien brinner. Civilisationen övergår i åtskilliga och upprepade våldsdåd som inte enkom riktas mot människor, utan även mot allt som är mänskligt. Samtidigt backar USA i isolationistiska och förvirrade one-liners; Storbritannien vill inte vara med längre.

Säg vad man vill om ryssarna, men de har aldrig trott på historiens slut. De läste aldrig Fukuyama. Vi andra. För en stund såg vi anledning att fantisera om att vi var annorlunda än våra förfäder. En blinkning, ett andetag av lugn och ro syntes lockande. Att ta paus från historien. Men luften hann blott passera genom strupen och fylla lungorna. Den måste ut, och nu är allt som vanligt igen.